Maškare su, maškare

Glavnina pokladnih zbivanja odvija se dan prije Pepelnice, a u našem podneblju naziva se Fašnik. Prvotni smisao pokladnih zbivanja bio je u ljudskoj potrebi da magijom potjera, zastraši, umilostivi prirodne sile. Čovjek je u svojem neznanju i nemoći pred prirodom vjerovao da će bukom, maskiranjem lica i preodijevanjem potjerati zle sile i demone.

Za dijete rane i predškolske dobi, vrijeme poklada, odnosno maškara je prigoda da okolina prihvati njegovu spontanost, da kroz igru pobijedi sve što ga plaši i zbunjuje te da nakratko bude ono što bi željelo biti. Maskiranje djevojčica i dječaka u likove iz crtanih filmova ili stvarnog života opredmećuje djetetovu potrebu za stjecanjem samopouzdanja prerušavanjem u ono što predstavlja moć za svako dijete. Za nekoga je to snaga, za nekoga ljepota, dobrota, a za svako dijete je siguran znak moći da bar simbolično može pobijediti vuka, vješticu, zlikovce ili bilo koji drugi strašni lik.

Tako su danas prostorom našeg vrtića i jaslica, a i u kraćem programu predškole šetali, pjevali, plesali i danas posebno bučni bili brojni Supermani, Spidermani, kauboji, policajci, vatrogasci, psići u ophodnji, princeze, vile, mačke, doktorice, mišice i brojni drugi likovi.

Povorka iz vrtića otišla je do Strossmayerovog trga gdje su sudjelovali u pripremljenom programu i počastili se krafnama, a miris krafni širio se i iz naše vrtićke kuhinje.

U priloženoj galeriji fotografija pogledajte kako nam je bilo.