Mala ordinacija u “Kikićima”

U proteklom periodu u skupini Kikići provođene su aktivnosti na temu liječnik s ciljem upoznavanja dijelova tijela i njihovih funkcija te smanjivanja straha od liječnika kod pojedine djece.

U sobi dnevnog boravka formiran je kutić liječnika. Djeca su rado sudjelovala u ponuđenim aktivnostima počevši od opremanja „liječničke ordinacije“ kutijicama lijekova, gazama, kompresama, kutama liječnika i medicinskih sestara. Upoznali su se sa stetoskopom, infuzijom, ali i organima u ljudskom tijelu, posebno plućima. Izrađenim aplikacijama za nos, usta i pluća te pomoću slamčica i prozirnih vrećica djeca su imala priliku vidjeti kako se odvija proces disanja.

Djeca su ponuđenim materijalima organizirala razne simbolične i imitativne igre kao što su “Posjet liječniku” (liječimo bolesnog, previjamo rane, pregledavamo grlo) i “Lutka je bolesna” (dajemo joj sirup, mjerimo temperaturu).

Uz slikopriče “Miffy u bolnici” i “Kako je Ješko pobijedio prehladu” djeca su se mogla uživjeti u uloge likova te podijeliti vlastita iskustva o bolesti.

Promatranje ljudskog tijela bilo je povod za likovnu aktivnost – izrada kostura čovjeka koristeći štapiće za uši i ljepilo.

Provođene su i glazbene aktivnosti – pjevamo uz pjesmice „Doktore” i “Zeko moj”.