“Loptice”, razigrane “Loptice”

U proteklom periodu (tijekom siječnja i veljače) u skupini naših ” Loptica” proveli smo mnoštvo raznovrsnih i za djecu novih aktivnosti. Kako djeca vole i rado sudjeluju u  likovnim aktivnostima (slikanje temperom), izradili smo naš „Bibliobus“ od pedagoški neoblikovanog materijala – oslikali smo kartonsku kutiju. Svakodnevno u naš improvizirani „Bibliobus“ ulazi po 2 – 3 djece, odabiru slikovnice, „čitaju“ i listaju te traže od odgojiteljica da im čitaju i prepričavaju kraće priče i po nekoliko puta za redom. Djeca strpljivo slušaju, pažljivi i koncentrirani te pokazuju ilustracije koje ih se posebno dojme. Slikovnica je prva djetetova knjiga u kojoj je priča upotpunjena ili proširena i obogaćena ilustracijama. Čitanje djetetu od najranije dobi pomaže u stvaranju posebne emocionalne veze između njega i osobe koja mu čita, izaziva zadovoljstvo i ugodu, pomaže u razvoju opažanja, pamćenja, mišljenja i logičkog zaključivanja; bogati djetetov rječnik i govorne sposobnosti, a krajnji rezultat je  da dijete zavoli knjigu i čitanje.

Posebno veselje i radost djeci omogućili smo i kroz proslave rođendana u suradnji s roditeljima. Stvarajući veselu i ugodnu atmosferu u sobi dnevnog boravka, popraćenu pjevanjem i plesanjem uz CD i gitaru, koju djeca izuzetno vole, uočile smo kako su djeca napredovala formirajući ples u paru, plesanje u kolu, ali i individualno.

Stalnim praćenjem interesa djece nudimo im nove i zanimljive sadržaje (primjerice lijepljenje kolaž papira). Djeca su samostalno koristila ljepilo u sticku, razvijajući pritom finu motoriku šake te prema vlastitoj želji uzimala izrezane geometrijske oblike i razvijala kreativnost u stvaranju slike (lijepljenje u niz odabirajući boje i oblike, kao i lijepljenje kolaža jedan na drugi komadić). Ova je aktivnost s obzirom na dob djece trajala izuzetno dugo i bez prekida kod gotovo sve djece.

Kako djeca pokazuju veliki interes i za male tjelesne aktivnosti i samoinicijativno prinose rekvizite za njihovo provođenje, nastavili smo s projektom “Baci lopticu”. Djeci je omogućeno da razvijaju nove i usavršavaju postojeće motoričke sposobnosti, prvenstveno zadovoljavajući primarnu potrebu za kretanjem. Osmjesi i zadovoljstvo djece govore više od samih riječi.