,,Bubamare” i predblagdansko vrijeme

Advent – vrijeme iščekivanja, radosti, mira, ljubavi, nade i vrijeme pripreme za blagdan Božića. Obilježavanje blagdana dio je svakodnevnih aktivnosti u vrtiću. Upoznavanjem i njegovanjem običaja njegujemo tradicionalnu kulturu i pronalazimo nove izazove za daljnja istraživanja i učenja. Osjećaje koje dijete doživi za vrijeme slavljenja blagdana te osjećaje prema drugima dok slave ili daruju, dijete pamti cijeli život. Djecu učimo vrijednostima poput darivanja svog vremena i pažnje, a ne isključivo materijalnih stvari (poklona).

 U predblagdansko vrijeme važno je kako se odnosimo jedni prema drugima pa tako svakodnevno potičemo jedni druge na brižnost, razumijevanje, empatiju, a najviše na podržavajuće međusobne odnose u igri i razgovoru.

Kroz adventski kalendar postavljenim u sobi dnevnog boravka brojali smo dane do dolaska Božića. Svaki dan je po jedno dijete dobilo paketić sa slatkim iznenađenjem i svakodnevno smo čitali poruke iz kalendara i trudili se ispuniti dobiveni zadatak.

Utorak, 6.12. obilježio je dolazak Sv. Nikole u naš vrtić.

Zajedno s ostalim skupinama gledali smo predstavu „ U noći Sv. Nikole“ koju su izvele odgojiteljice, a zajedno smo otpjevali nekoliko pjesmica o Nikoli te nas je on na kraju sve prigodno darivao.

Blagdan Sv. Lucije obilježilo je sijanje pšenice čiji smo rast pratili do Božića. Prije Badnjaka svako dijete je kući ponijelo kući svoju pšenicu.

Uključili smo se u humanitarnu akciju čiji je začetnik Gradsko društvo Crvenog križa Križevci za koju smo prikupljali igračke za djecu koja dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog stanja,

Cilj akcije je da dijete samo izabere neku igračku koju je spremno pokloniti drugom djetetu i da se djeci koja nesebično daruju svoje igračke usade vrijednosti darivanja i pomaganja drugima.

Zahvaljujemo djeci i roditeljima što su sudjelovali u ovoj hvalevrijednoj akciji. Hvala Vam i na božićnim ukrasima koje ste izradili zajedno s Vašom djecom, a koji su bili izloženi na našem vrtićkom Božićnom sajmu kroz koji smo prikupili donacije za humanitarnu akciju „Marijini obroci“.

Početkom prosinca dobili smo pismo koje su nam poslali naši novi prijatelji iz Crvene skupine Dječjeg vrtića Zraka sunca. Uz pismo, djeca su nam poslala i mandale (bojanke u obliku kružnice s različitim simbolima) kojima su obojala samo jedan, a naš je zadatak bio obojati drugi dio. Prijateljima iz Crvene skupine poslali smo obojane mandale i napisali im pismo u kojem piše kako se veselimo skorašnjim posjetama. Ova inicijativa pod nazivom ,,Oboji sa mnom” dio je međunarodnog projekta ,,Living peace” u koji ćemo se uključiti.

U prosincu smo bili  jako vrijedni te smo izradili čestitike s prigodnim porukama koje smo dijelili slučajnim prolaznicima u šetnji gradom, čestitajući ima tako predstojeće blagdane. Ovom aktivnošću priključili smo se akciji ,,Darujmo osmijeh Gradu” čiji je začetnik Dječji vrtić Zraka sunca.

Izrada božićnih čestitki jako nas je veselila stoga smo napravili i nekoliko za naše prijatelje iz drugih skupina i njihove odgojiteljice te za ostalo osoblje vrtića. Volimo širiti radost i blagdansko veselje!

20.12. održan je svečani božićni domjenak u dvorani vrtića. Djeca su bila vesela i sretna, a atmosfera, uz okićeni bor, božićnu glazbu i lijepo dekorirane stolove, prava božićna! To je zaista bio, uz sve aktivnosti i akcije u koje smo se uključili i odradili, prekrasan završetak ovog predblagdanskog razdoblja u našoj maloj skupini „Bubamare“.