Aktivnosti skupine Bubamare tijekom siječnja

Nakon božićnih i novogodišnjih blagdana djeca su se vratila u vrtić prepuna dojmova i lijepih uspomena koje su kroz razgovor podijelila s prijateljima i odgojiteljicama.

U sobi dnevnog boravka oformili smo poseban kutak pod nazivom „Polarni svijet“. Uz mnoštvo fotografija, enciklopedije, video ulomke te modele polarnih životinja i samog polarnog kraja, djeca  su putem taktilne i vizualne percepcije razvijala sposobnost opažanja/uspoređivanja i donosila uzročno-posljedične zaključke, bogatila rječnik novim izrazima i pojmovima, razvijala finu motoriku prstiju, inventivnost u likovnom izrazu, kooperativnost i rad u skupini, poticali integraciju taktilnog i senzornog sustava. Svakim danom naučili smo nešto novo i zanimljivo, npr. da pingvini žive samo na Južnom polu te da je krzno polarnog medvjeda bijelo kako bi se stopio s okolinom u kojoj živi.

Kao poticaj na zajedničku simboličku igru i međusobnu suradnju, strpljivost i čekanje na red oformili smo u sobi novi centar aktivnosti – Centar liječnika. Centar je odmah zainteresirao djecu te je igra u njemu svakodnevna, zanimljiva i maštovita. Zahvaljujemo djeci i roditeljima što su nam pomogli u prikupljanju materijala kako bi obogatili naš novi centar za igru.

Snijeg koji je pao i razveselio djecu potaknuo nas je na razne istraživačke i likovne aktivnosti.  Potaknuti velikom dječjom znatiželjom i zainteresiranošću za aktivnostima snijegom i ledom, ponudili smo djeci razne istraživačke aktivnosti na tu temu u našoj sobi dnevnog boravka. Napravili smo umjetni snijeg koristeći sodu bikarbonu i pjenu za brijanje, istraživali smo agregatna stanja – postupak zamrzavanja vode i nastanka leda te njegovo kasnije otapanje, proučavali smo fotografije pahuljica – njihove strukture, gledali video isječke o nastanku pahuljica, likovno se izražavali na temu pahuljica raznim likovnim tehnikama, bojali led vodenim bojama.

Potaknuti interesom djece za provedenim aktivnostima te znatiželjom o obilježjima zime, u sobi dnevnog boravka oformili smo novi centar koji smo nazvali „Centar zime“ te ga opremili raznim stolno-manipulativnim igrama za poticanje početnog čitanja i pisanja te predmatematičkih vještina. Izradili smo  „klizalište“, igru  kroz koju djeca razvijaju sposobnost međusobne suradnje i dogovaranja te odgovorno ponašanje prema sebi i drugima.

Boravak na svježem zraku u svim vremenskim uvjetima ima pozitivan utjecaj na cjelokupni psihofizički i senzorički razvoj djeteta. Tjelesni pokret i senzorika (osjet) od najranijeg djetinjstva sudjeluju u poticanju optimalnog razvoja mozga i živčanog sustava. Boravkom na zraku jača se dječji organizam i stvaraju uvjeti za prirodnu izgradnju imuniteta. Trudimo se svakodnevno boraviti na svježem zraku, bilo to kroz igru na vrtićkom igralištu ili kroz šetnje gradom kroz koje upoznajemo dijelove našeg  grada te poznate znamenitosti i institucije.

Naša skupina uključena je u međunarodni projekt „Say hello to the world“, stoga smo provodili aktivnosti vezane uz prvo javljanje na temu – To sam ja! Aktivnosti su u ovom dijelu projekta vezane uz upoznavanje sebe: moj odraz u ogledalu, ocrtavanje dlana, zapažanje i usporedba individualnih razlika (dječak-djevojčica), Ovo sam ja-crtanje samog sebe, Moja glava – dijelovi glave.

11.1. posjetio nas je gospodin  Josip Petrlić Pjer, pisac i pjesnik koji je djeci pročitao priču „Posebna kravica s točkicama“. Djeca su sa zanimanjem pratila i slušala priču.

26.01. našu skupinu posjetila je gđa Maja Petračija, knjižničarka iz Gradske knjižnice „Franjo Marković“ koja je održala Dječju čajanku – čitanje slikovnice uz ukusan čaj i kekse. Djeca su pratila i slušala priču s velikim interesom te se aktivno uključivala u razgovor odgovaranjem na pitanja. Knjižničarka je djecu upoznala sa knjižnicom, posuđivanjem i čitanjem slikovnica te nas pozvala u posjet Dječjem odjelu čemu se jako veselimo.

Tags


Ovdje još nema sadržaja za prikaz.