Aktivnosti odgojne skupine ,,Bubamare”

Našim ,,Bubamarama” mjesec rujan je protekao u znaku prilagodbe na vrtić. U prvim danima svog boravka u vrtiću sva su djeca odabrala simbol (znakić) koji će ih predstavljati i kojeg će koristiti u svakodnevnim aktivnostima. Odredili smo pravila naše skupine te svakodnevno učimo o važnosti održavanja reda unutar prostora koje koristimo  (briga o vlastitim stvarima, pospremanje igračaka…), a veliku pažnju pridajemo održavanju kulturno-higijenskih navika ( briga o sebi – pranje ruku, umivanje, brisanje nosića, higijena ruku nakon obavljene nužde…). Polaskom u vrtić i suočavanjem s raznim promjenama, djeci je bila najbitnija podrška roditelja i odgojitelja te stvaranje pozitivnog socio-emocionalnog okruženja. U suradnji s roditeljima prikupili smo jesenske plodove i oformili ,,Centar Jeseni” u kojem smo istraživali teksturu, okuse, mirise i boje prikupljenih plodina, te ih klasificirali prema vrsti kojoj pripadaju. Razne priče, pjesmice i igrokazi bili su poticaj za likovnim izražavanjem na temu voća. ,,Centar jeseni” obogatili smo različitim vrstama bundeva, koštica, sjemenki, te zanimljivostima o rastu bundeva. Djeca su najveću bundevu  izdubila i izvadila koštice koje smo zatim osušili i spremili za sadnju u našem budućem povrtnjaku. Kroz istraživačko-manipulativne aktivnosti djeca su saznala kakvog je bundeva mirisa, okusa, teksture, veličine, težine i boje angažirajući pritom sva svoja osjetila. Slikovnica „Juha od bundeve“, autorice Helen Cooper potaknula nas je na dramatizaciju priče (uživljavanje u uloge – simbolička igra u centru kuhinje) i likovno stvaralaštvo.

Tijekom listopada obilježili smo Dječji tjedan te smo djecu upoznali s njihovim pravima, ali i obvezama. Povezivanje prava i odgovornosti u dječjoj dobi najviše se stječe u svakodnevnim životnim situacijama jer djeca uče imitirajući odrasle. Obilježili smo i Dane zahvalnosti za plodove zemlje ( Dane kruha ) te smo naučili sve o procesu izrade kruha. Izradili smo  pekarske kape, mijesili smo i oblikovali slano tijesto, a nastala su razna peciva, kruščići i pizze. Naučili smo pjesmice „Pekar“, „Mlin“ i „Kruška, jabuka, šljiva“.

Zahvaljujemo našim roditeljima na pripremi  ukusnih peciva i kolača kojima su uljepšali i obogatili našu svečanost proslave Dana zahvalnosti za plodove zemlje.