Stol sa bojicama i škaricama

Zdravstveni voditelj

Akutne respiratorne infekcije

Najučestalije su infekcije u dječjoj dobi. Uzročnici mogu biti : virusi i bakterije. Najčešće se infekcija širi kapljičnim putem ili preko ruku.

Nakon što dijete krene u vrtić uobičajeno se javljaju gotovo neprekidno curenje iz nosa i kašalj. Imunološki sustav djeteta potpuno sazrijeva nakon pete godine života i tada se umanjuje učestalost obolijevanja.
Nakon završenog liječenja, potrebno je donijeti liječničku potvrdu da je dijete zdravo i da može u vrtić, kako bi spriječiti daljnje širenje infekcije!!!

Preventivne mjere koje provodimo u vrtiću:

  • redovito prozračivanje sobe dnevnog boravka
  • poticanje djece na pravilno pranje ruku
  • pravilna prehrana (jačanje imuniteta)
  • boravak na zraku

Boravak na zraku

Boravak na otvorenom prostoru i svježem zraku ima pozitivan utjecaj na cjelokupan psihofizički razvoj djeteta. To je jedan od načina jačanja dječjeg organizma, stvaranja otpornosti i sprječavanja širenja infekcije (budući da osobito tijekom zimskih mjeseci, u zatvorenim, grijanim prostorijama, djeca češće obolijevaju od bolesti dišnog sustava). Zbog toga djeca svakodnevno izlaze na svježi zrak (1-2 puta dnevno).

Preporučeno je različito vrijeme dužine boravka na zraku, ovisno o temperaturi zraka i dobi djeteta. Temperatura zraka s minus predznakom ne smije biti razlog da djeca ne borave na zraku, ali uz adekvatnu obuću i odjeću (skafanderi, čizmice, kapa, šal, rukavice) te da organiziraju igre koje potiču na rad cijeli organizam djeteta (trčanje, grudanje, sanjkanje i druge aktivnosti). Djeca mogu boraviti na otvorenom (dvorište, terasa) u svim vremenskim uvjetima tj. kada je oblačno, sunčano, ako je neposredno prije pala kiša (na betonskim terasama), kada pada snijeg.

Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti

Poštovani,

od rujna 2020. godine ponovno krećemo s preventivnim pregledima na slabovidnost!

Kao što Vam je poznato, privremeno je bila obustavljena provedba preventivnih pregleda na slabovidnost zbog epidemije novog koronavirusa u Republici Hrvatskoj.

Termine pregleda dobit ćete poštom na kućnu adresu ukoliko još niste zaprimili poziv ili ste prethodno zaprimili poziv na pregled 2020. godine koji je otkazan, a Vaše dijete je rođeno 2016. godine.

Epidemiološke upute kod provođenja Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti možete pronaći ovdje.

Sve dodatne informacije možete dobiti i putem e-maila: .

INFORMACIJE O PROGRAMU

Više informacija o Nacionalnom preventivnom programu ranog otkrivanja slabovidnosti doznajte na besplatnom info-telefonu (radnim danom od 09:00 do 15:00 h): 0800 8448, putem e-pošte:  

Dragi roditelji, sve preporuke i najnovije informacije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su na: https://www.hzjz.hr/ , https://zdravlje.gov.hr/, https://www.koronavirus.hr/

U sljedećem dokumentu pročitajte preporuke za provođenje i organiziranje vremena kod kuće:

Preporuka za boravak kod kuće

U priloženom videu pogledajte kako se zaštiti od zaraznih bolesti:
Kako umanjiti rizik od zaraznih bolesti

Također, na ovim poveznicama pogledajte kako kroz razgovor približiti svojoj djeci Koronavirus i time postići njihovo bolje razumijevanje situacije i nošenje s novim trenutnim načinom života.

Kako objasniti koronavirus mlađoj djeci

Što je koronavirus-slikovnica

Kako razgovarati s djecom o koronavirusu

Na sljedećoj poveznici pogledajte kako pravilno prati ruke:
Kako pravilno prati ruke

Preporuka zdravstvene voditeljice je i da svakodnevno sa svojom djecom barem desetak minuta i vježbate. Primjer jedne fizičke aktivnosti pogledajte na slici.

JASLICE – VRTIĆ, MOJ DRUGI DOM, mjesto je gdje se u zdravom i sigurnom okruženju uči kako biti zdrav te fino pojesti, a sve uz puno igre.

Od samog dolaska prilagođavanje novim životnim uvjetima, prostoru, novim osobama te drugačijem, novom dnevnom ritmu, olakšano je pozitivnim okruženjem, punim strpljenja, razumijevanja, topline i nježnosti svih.

Biti i ostati zdrav je najvažnija životna činjenica – pravo djeteta i sve pretpostavke moraju biti zadovoljene, nedjeljive su, međusobno ovisne i jednako važne.